Веганське, дієтичне чи класичне: яке олів`є оберете до святкового столу Ви?

Веганське, дієтичне чи класичне: яке олів`є оберете до святкового столу Ви?

Життя 31 Грудня, 11:52 317
Салат «Олів`є» протягом десятиліть є головною стравою новорічного столу, ставши його невід`ємною частиною, ми зібрали ТОП-5 рецептів салату, без якого не обійдеться жодне застілля



Олів`є класичний або «радянський»


Цей рецепт «Олів`є» з`явився саме в часи СРСР. У нього входять інгредієнти, які можна було знайти на прилавках магазинів тих часів, які не відрізнялися великим вибором.

Інгредієнти:

  • картопля - 4-5 штук

  • морква - 2 великі або 3 середні

  • консервований горошок – 1 банка

  • ковбаса «Докторська» - 300-400 г

  • солоні або мариновані огірки – 4-5 штук

  • яйця – 6 штук

  • цибуля – 1 штука

  • зелень

  • майонез.


1.Картоплю і моркву зварити «в мундирах». Зварити яйця.

2. Тим часом ковбасу і огірки нарізати дрібними кубиками.

3. Готові овочі та яйця почистити та також нарізати кубиками.

4. Дрібно нарізати цибулю.

5. Всі інгредієнти змішати, додати горошок і заправити майонезом.

6. Прикрасити зеленню.

Олів`є оригінальний: рецепт Люсьєна Олів`є XIX століття


Цей рецепт по кишені не кожному, проте саме таким повинен бути справжній «Олів`є». Творець рецепта Люсьєн Олів`є приховував його аж до самої смерті в 1883 році. Оригінальний рецепт «Олів`є» вперше був опублікований в 1894 році в журналі «Наша їжа».

Інгредієнти:

  • рябчик - 300 г

  • телячий язик відварний - 300 г

  • ракові шийки – 100 г

  • маринований огірок – кілька маленьких

  • свіжий огірок - 1 штука

  • варені яйця - 4 штуки

  • сирі яйця – 3 штуки

  • каперси - за смаком

  • оливкова олія - 300 мл

  • червона ікра - за смаком

  • свіже листя шпинату - за смаком

  • розмарин - за смаком

  • чебрець - за смаком

  • сіль

  • гірчиця столова ложка

  • винний оцет - чайна ложка

  • мелений чорний перець.


1. Замаринувати м`ясо рябчиків в оливковій олії з додаванням солі, чебрецю, розмарину і чорного перцю.

2. Загорнути м`ясо у пергамент і запікати 4 години при температурі 140.

3. Варені яйця, огірки (мариновані і свіжі), відварний язик нарізати дрібними кубиками.

4. Для соусу змішати гірчицю, оцет, 3 жовтки, сіль і перець, поступово вливаючи оливкову олію. Додати каперси.

5. Готове м`ясо рябчиків остудити і нарізати кубиками.

6. Всі інгредієнти змішати і заправити соусом.

7. Наверх викласти відварені ракові шийки і червону ікру.

Рецепт дієтичного Олів`є


В останні декілька років тема здорового способу життя і правильного харчування стала дуже популярною в наших краях. Тому ми підготували рецепт Олів`є, який не зашкодить вашій фігурі.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 2 штуки

  • свіжий огірок – 1 великий або 2 менших

  • мариновані огірки - 2 маленьких

  • заморожений горошок – 300 г

  • морква – одна велика

  • яйця – 4 штуки

  • нежирна сметана або йогурт

  • французька гірчиця

  • сіль.


1. Відварити куряче філе, моркву і яйця.

2. Заморожений горошок кілька хвилин проварити в підсоленому окропі.

3. Яйця ( 2 цілих і 2 білка), філе, моркву і огірки порізати кубиками.

4. Сметану або йогурт змішати з гірчицею в пропорції ¼.

5. Нарізані інгредієнтизмішати з горошком, посолити і заправити соусом.

Олів`є вегетаріанський


В останні роки все частіше можна зустріти людей, які відмовляються від вживання в їжу м`яса. Для таких людей підійде рецепт Олів`є з креветками.

Інгредієнти:

  • авокадо – 1 штука

  • свіжий огірок – 2 штуки

  • креветки (варені або консервовані) – 200 г

  • яйця – 4 штуки

  • апельсин – 1 штука

  • морква – 1 штука

  • консервований горошок – 200 г

  • майонез.


1. Яйця і моркву відварити.

2. Нарізати огірки, авокадо, моркву і яйця кубиками.

3. Дрібно нарізати креветки.

4. Додати горошок, посолити і заправити майонезом.

5. Зверху прикрасити салат очищеною м`якоттю апельсина.

Веганський рецепт Олів`є


На відміну від вегетаріанців, які не їдять м`ясо, вегани повністю відмовляються від продуктів тваринного походження, включаючи молочні продукти і яйця. Але і для таких людей є особливий рецепт «Олів`є».

Інгредієнти:

  • картопля – 4-5 штук

  • морква – 1 велика

  • печериці – 500 г

  • консервований горошок – 1 банка

  • солоні або мариновані огірки – 4-5 штук

  • тофу – 200 г

  • борошно – 1 склянка

  • сік половини лимона

  • рослинне масло – 150 г

  • гірчиця – 1 столова ложка

  • цукор – 2 столових ложки

  • сіль

  • вода – 3 склянки


1. Картоплю і моркву відварити. Печериці відварити або посмажити, попередньо дрібно нарізавши.

2. Огірки, тофу й варені овочі нарізати невеликими кубиками.

3. Для приготування пісного майонезу необхідно змішати воду з борошном, уникаючи появи грудочок. Потім отриману суміш довести до кипіння, щоб вона загусла.

4. Окремо змішати рослинну олію, гірчицю, лимонний сік, сіль і цукор. Добре збити блендером.

5. Не припиняючи збивати, повільно влити борошняну суміш.

6. Всі інгредієнти перемішати і заправити пісним майонезом.
  • Теги: